29 Haziran 2024

AGİT derde derman olur mu?

Türkiye, kurucu üyelerinden olduğu AGİT’te belirli bir özgül ağırlığa sahiptir. Aynı zamanda Rusya ile diyaloğu sürdürebilen nadir NATO ülkelerinden. Nesnel koşullarda düşünüldüğünde Genel Sekreterlik için ilk akla gelen ülkelerden biri Türkiye olmalı...

Sırbistan Cumhurbaşkanı Alexandar Vuçic, son birkaç aydır çeşitli vesilelerle yaptığı konuşmalarda, Rusya ile Ukrayna arasındaki durumun gün be gün kötüye gittiğini, kimsenin barıştan söz etmediğini, bu gidişle üç dört ay içerisinde dünyayı büyük bir felaketin beklediğini söyleyip duruyor.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban,  devlet radyosuna verdiği bir demeçte NATO’nun Ukrayna’ya silah tedarikinin koordinasyonu için öngörüldüğü üzere, Polonya, Romanya ve Slovakya’da üç büyük üs kurulursa savaş çıkacağını belirtiyor.

Ukrayna’nın Batı’nın uzun menzilli silahlarıyla Rusya’nın resmen tanınan topraklarını hedef alması üzerine Moskova, taktik nükleer silahlarla tatbikat gerçekleştirdi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, İngiltere mahreçli “Daily Telegraph” gazetesinde yayınlanan mülakatında, güçlü caydırıcılık yeteneğini dış dünyaya göstermesi gereken ittifakın, nükleer varlıklarını depolardan çıkarıp kullanıma hazır hale getirilmesi için müttefiklerle görüşmeler yürüttüğünü dile getirdi. 

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan hafta içerisinde bir televizyon kanalındaki mülakatında dış politika gündemini değerlendirirken, dünyanın 3.Dünya Savaşı riskini ciddiye alması gerektiğini, Türkiye’nin ciddiye aldığını söyledi.

Stockholm Uluslararası Barış Araştırmaları Enstitüsü’nün(SIPRİ) 2023 yılı raporuna göre ülkelerin savunma harcamaları bir önceki yıla göre yüzde 6.8 oranında artmış.

İngiltere’de muhafazakarlar seçimleri kazandığı takdirde, Başbakan Rishi Sunak zorunlu askerliği geri getirmeyi vadediyor.

Diyalog forumu olarak AGİT

Cumhurbaşkanı Vuçic’in işaret ettiği üçüncü dünya savaşının çıkıp çıkmayacağını bilmek mümkün değil. Ama kimsenin barıştan söz etmediği kesin. Rusya Federasyonu ile diyalog tamamen kesilmiş durumda. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Başbakan Orban haricinde Batı’dan Putin ile görüşen yok. Böyle bir diyalogsuzluk ortamında Rusya Federasyonu ile nasıl angajmana girilir diye düşünüldüğünde  ilk akla gelen Örgüt, ”Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı” (AGİT).

1975 yılında Helsinki Nihai Senedi'nin imzalanmasıyla bir konferans süreci olarak başlayan, 1994 Budapeşte Zirvesiyle de teşkilat haline dönüşen AGİT’in kuruluş amaçlarından birisi, üyelerinin güvenlik endişelerini dile getirebilecekleri diyalog forumu işlevi görmek. Maalesef 1990’lı yıllardan itibaren Avrupa Birliği’nin ortak güvenlik ve dış politika sevdasıyla tek bir beyan ile yetinmesi  AGİT’in bu işlevine büyük bir darbe vurdu. Rusya’nın Helsinki Şartı'nın temel ilkelerinden toprak bütünlüğüne saygıyı çiğneyerek başka ülkeleri işgal etmesi, AGİT’in gündeminde yer alan ve çoğuna Rusya’nın taraf olduğu bölgesel sorunların çözümlenmesinde gösterdiği beceriksizlik, AGİT’deki diyaloğun tamamen kopmasına yol açtı. Son 10-15 senedir Bakanlar Konseyi toplantılarından sonra ortak bir bildiri dahi yayınlayamayan teşkilat,  bütünüyle işlevsiz bir hale geldi. Rusya, AGİT çerçevesinde müzakere edilen ve Avrupa güvenliğinin temel taşı olarak nitelendirilen, ”Avrupa’da Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması"ndan (AKKA) çekildi, Müttefikler de bu yıl içerisinde AKKA’nın uygulanmasını askıya aldılar.

AGİT Genel Sekreterliği seçimleri

AGİT diğer uluslararası örgütler gibi kurucu bir anlaşmaya dayanmıyor. Yol gösterici bir iç tüzüğü ve güçlü bir sekretaryası  yok. Yazılı kurallara sahip olmaması AGİT’in hem gücü, hem de zaafiyeti. Günlük işleri her yıl değişen dönem başkanı ülke ile Genel Sekreter birlikte yürütüyor. Bu bakımlardan  başarılı bir yönetim için ortak hafıza çok önemli.

Geçtiğimiz ay sonunda Türkiye ve Yunanistan AGİT’e gönderdikleri ortak imzalı bir mektupla emekli büyükelçi Feridun Sinirlioğlu’nu AGİT Genel Sekreterliğine, Yunanlı hukukçu ermeni asıllı Maria Telalian’ı AGİT kurumlarından İnsan Hakları ve Demokratik Kurumlar Bürosu (ODİHR) başkanlığına aday gösterdiler. Şüphesiz Genel Sekreterlik ile ODIHR başkanlığının ağırlıkları bir değil. Ancak Türkiye özelinde ODIHR, Medya Özel Temsilcisi ile birlikte  AGİT’in en fazla baş ağrısı yaratan kurumları. Geçen yıl  ODIHR’in Türkiye’deki Cumhurbaşkanlığı ve genel seçimler için hazırladığı gözlem raporundaki eleştiriler yenilir yutulur cinsten değil.

Türkiye ve AGİT

Türkiye, kurucu üyelerinden olduğu AGİT’te belirli bir özgül ağırlığa sahiptir. Aynı zamanda Rusya ile diyaloğu sürdürebilen nadir NATO ülkelerinden. Nesnel koşullarda düşünüldüğünde Genel Sekreterlik için ilk akla gelen ülkelerden biri Türkiye olmalı.     

AGİT Genel Sekreterliği için Türkiye’nin adayının yanı sıra Hollanda, Arnavutluk, Norveç, Kanada ve Slovakya’dan 5 aday daha var. AGİT  deneyimi bulunmamakla birlikte  Sinirlioğlu özgeçmişi itibariyle adayların en güçlüsü gibi görünüyor. Arnavut dışındaki diğer adayların AGİT içerisindeki münhal başka bazı görevlere de talip olmaları seçim şanslarını azaltıyor. Türkiye’nin, muhtemel bir GKRY vetosundan çekinerek Yunanistan ile taktik nedenlerle ortak adaylar çıkarmak yoluna gittiği anlaşılıyor. AGİT’de kararlar her ne kadar oybirliği ile alınıyor olsa da ABD, Rusya ve AB’nin desteği alındığında herhangi bir ülkenin oydaşmayı bozması o kadar kolay değil. 1999 yılındaki AGİT Zirvesinin Türkiye’nin ev sahipliğinde İstanbul’da düzenlenmesine GKRY ve Ermenistan uzun süre direndiler, ancak sonuçta oydaşmaya katılmak zorunda kaldılar. Burada  asıl çekinilmesi gereken, AB’den Fransa gibi birkaç ülkenin GKRY’nin arkasına saklanarak Türkiye’yi engellemeye çalışması. AB, Avrupa Konseyinde hala denetim sürecinde olan ve AİHM kararlarına uymamakta ısrar eden bir ülkeye kolay kolay AGİT Genel Sekreterliğini teslim etmek istemeyecektir.

Yunanistan ile Türkiye’nin  birbirlerinin adaylarını destekleyecek olmaları  iki ülkenin uluslararası forumlardaki işbirliğinin ilk örneği değil. Geçen sene Mart ayında dönemin dışişleri bakanları Çavuşoğlu ve Dendias, Brüksel’de yaptıkları görüşmenin ardından Yunanistan’ın Türkiye’nin Uluslararası Denizcilik Teşkilatı (İMO)Genel Sekreterliği için aday gösterdiği Suat Hayri Akay’ı desteklemesi karşılığında, Türkiye’nin de Yunanistan’ın 2025-26 dönemi BM Güvenlik Konseyi geçici  adaylığını desteklemesi üzerinde mutabık kaldıklarını açıklamışlardı. Ne yazık ki seçimlerden önce favori gösterilen Türkiye’nin adayı İMO Genel Sekreterliği seçimlerini kaybetti. Yunanistan ise sonbahar aylarında yapılacak seçimlerde üçüncü bir aday çıkmadığından Danimarka ile birlikte BM güvenlik konseyine giriyor.

Umarım benzer bir tablo ile AGİT’de de karşılaşmayız.

Çarıklı monşerin vedası

Dışişleri'nin en sevilen büyükelçilerinden Yaşar Yakış, uzun süredir mücadele ettiği malum hastalığa yenik düştü, geçtiğimiz Çarşamba günü sabaha karşı hayata gözlerini yumdu. Merhum Büyükelçi Yaşar Yakış sadece seçkin bir diplomat değil, dürüst bir politikacı, iyi bir akademisyen, verimli bir köşe yazarı ve her şeyden öte hayatı boyunca kimseyi incitmemiş müstesna bir insandı. Kısa bir süre bakanlık yapmış olsa da, o bizler için hep  “Meslek büyüğümüz Yaşar abi”olarak kaldı. Camiadan hiç kopmadı. Emekli olduktan sonra da köşesine çekilmedi. Yurt içerisinde ve yurt dışında üniversitelerde dersler verdi, çeşitli düşünce kuruluşlarında çalıştı, deneyimlerini paylaştı, bizlere yön verdi. Son ana kadar üretmeye devam etti. Her görüştüğümüzde ”yazmaya devam et” der, beni teşvik ederdi. Kendisinin de anılarını yazmakta olduğunu biliyordum. Ölümünden üç gün önce de hatıralarını derlediği, ”Çarıklı Bir Monşer’in Hatıraları” kitabı raflarda yerini aldı. Hatırlayabildiğim kadarıyla da anılarını bizzat kaleme alan yakın tarihimizin ilk dışişleri bakanı olarak tarihe geçti. Keşke hayatta olan diğer dışişleri bakanlarımız da yazabilse…

Büyükelçi Yaşar Yakış’ın ruhu şad, Dışişleri camiasının başı sağ olsun.

Yaşar Yakış

Hasan Göğüş kimdir?

Hasan Göğüş, 1953 yılında Gaziantep'te doğdu. 1976'da Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü'nden mezun oldu.

Diplomatik kariyerine 28 Nisan 1977'de başladı. Yurtdışında sırasıyla Yeni Delhi Büyükelçiliği'nde ikinci kâtip, BM Cenevre Ofisi nezdinde Türkiye Daimi Temsilciliği'nde başkâtip, Londra Büyükelçiliği'nde müsteşar, AGİT'te Daimi Temsilci Yardımcısı olarak çalıştı.

Dışişleri Bakanlığı merkezde; Müşterek Güvenlik İşleri, Savunma Anlaşmaları ve Uygulama dairelerinde ikinci kâtiplik, müsteşar özel kalem müdürlüğü, Bağımsız Devletler Topluluğu Genel Müdürlüğü'nde Orta Asya Daire Başkanlığı, AGİT Silahların Kontrolü ve Silahsızlanma Genel Müdür Yardımcılığı, Çok Taraflı Siyasi İşler Genel Müdürlüğü ve Avrupa Birliği ve Avrupa ülkeleriyle ikili ilişkilerden sorumlu Müsteşar Yardımcılığı görevlerinde bulundu. Merkezdeki son görevi sırasında Türkiye-Hollanda ilişkilerine katkılarından dolayı Hollanda Kraliçesi Beatrix tarafından "Oranje- Nassau" nişanı ile ödüllendirildi.

Büyükelçi olarak Türkiye'yi sırasıyla Yeni Delhi, Atina, Viyana ve Lizbon'da temsil etti. 23 Ekim 2018'de Dışişleri Bakanlığı'ndan emekliye ayrılan Hasan Göğüş, Uluslararası Kalkınma Hukuku Örgütü Danışma Kurulu ve Okan Üniversitesi Mütevelli Heyeti üyeliklerini sürdürüyor, T24'te dış politika konusunda yazılar yazıyor.

Hasan Göğüş'ün ayrıca 42 yıllık meslek anılarını derlediği, Doğan Kitap'tan yayımlanmış "Zor Başkentlerde Diplomasi" ve köşe yazılarını topladığı İdeal Kitap'tan yayımlanmış "Diplomasi Yazıları" isimli iki kitabı bulunmaktadır.

 

Yazarın Diğer Yazıları

Nerede kaldı Avrupa Birliği’nin ortak dış ve güvenlik politikası?

Bugün gelinen noktada AB’nin ortak bir dış politikasından bahsetmek mümkün değil. Kıbrıs ve Yunanistan’la ilişkiler babında Türkiye’yi kınamak haricinde hiçbir konuda ortak politikalar üretilemiyor. İsrail’in Gazze’deki katliamları, Suriye, Ukrayna gibi Avrupa güvenliğini doğrudan ilgilendiren sorunlarda sessiz kalıyorlar. Esasen uzun bir süredir can çekişmekte olan ortak dış ve güvenlik politikasına 1 Temmuz’da AB dönem başkanlığını devralan Orban’ın Macaristan’ı son noktayı koydu

Suriye sarmalında kırk yıllık kani olur mu yani?

Türkiye’nin işi o kadar kolay değil. Suriye’nin Afganistanlaşması, Güneyimizin Peşavirleşmesine yol açabilir. HTŞ’nin içerisinde çok sayıda cihatçı gruplar yer alıyor. Bu grupların HTŞ’ye egemen olması halinde YPG/PYD’nin terör koridorunu önleyelim derken güney sınırlarımızda HTŞ’nin oluşturacağı bir terör koridoru ile karşılaşmamız pekâlâ mümkün

Kadınların fendi Netanyahu’yu yendi

Kamuoyunda “Lahey’i basma yasası” olarak da bilinen “Amerikan Askeri Personelini Koruma Yasası”, (ASPA) ayrıca Amerikan askerlerini kurtarmak için ABD’nin her türlü önlemi alabileceğine ilişkin hükümler içeriyor. Trump yönetimi devraldığında hasbelkader bir Amerikan askeri UCM’lik olursa, maazallah, Trump bu yasaya dayanarak Lahey’i “cehenneme çevirmeye” kalkışabilir

"
"